zivotinje koje wolimo

Dobrodošli na moj blog24.08.2008.

sibirski tigar

 

Sibirski tigar (Panthera tigris altaica) ili mandžurski tigar stanovnik je Azije. To je divna, prekrasno ukrašena i obojena mačka. Vitka je, viša i lakše građena mačka od lava. Sibirski tigar može biti dug od vrha njuške do kraja repa čak do 4 metra. Visina do ramena može biti do 1,10 metara, što ga čini najvećim i nasnažnijim među tigrovima. Težina koju može doseći prelazi nevjerojatnih 300 kilograma. Crne pruge na tigrovu hrđavo-žutom krznu prekrasno su raspoređene po cijelom tijelu; ne postoje dvije identične životinje, a pruge se mogu usporediti sa otiskom prstiju kod čovjeka. Osnovna boja na leđima je tamnija, sa strane malo svjetlija. Sa donje strane tijela i unutrašnjost nogu krzno je bijele boje. Dlaka sibirskog tigra je dulja i gušca od dlake ostalih tigrova, a što je posljedica okoline u kojoj on obitava (Sibir). Glava mu je okrugla, urešena manjim ušima, na kojima sa stražnje strane dolazi po jedna veća bijela mrlja. Oči su mu žutosmeđe, a njuška nešto kraća od njuške lava. Brkovi dužine i do 20 cm ukras su glave, dok s bočnih strana obraza ima dulju dlaku koja strši i nalikuje bradi. Jezik mu je dug i hrapav, a u čeljustima ima snažne očnjake s vrlo oštrim rubom s unutarnje strane, poput noža, a njihova dužina seže i do 6 cm. Na dugim i snažnim nogama ima ogromne šape s pet prstiju s oštrim i dugim kandžama, koje prema potrebi uvlači ili izvlači. Rep sibirskog tigra je dugačak cca 100 cm, svjetliji i ukrašen tamnim kolutovima.

Kako živi, lovi i što jede

Njegova osobina samačkog života prekida se jedino u doba parenja kada se druže dvije životinje suprotnih spolova. Svoj teritorij, koji ljubomorno čuva, obilježava ogrebotinama po stablu i uriniranjem. Tigar nije isključivo noćna životinja, sreće ga se u bilo koje doba dana, gdje vreba plijen na rubovima šuma, u gustoj travi ili pored staze kojom prolaze životinje. Omiljena su mu mjesta uz rijeke i pojilišta. Najčešce kreće u lov početkom sumraka ili u rano jutro prije izlaska sunca. Vrlo je brz i nečujno se kreće, može odskočit vrlo daleko, kao i vrlo visoko. Loš je penjač. Voli vodu, dobar je plivac, a za vrućih dana rashladuje se kupanjem. Te njegove osobine stavljaju u opasnost ostale životinje za koje nisu siguran zaklon ni potok ni rijeka, koje u lovu bez poteškoća prepliva. U prirodi lovi i male i velike životinje, a poslastica su mu divlje svinje. Za velikih zima i u nedostatku hrane lovit će i miševe. Kada lovi, tigar vreba, iznenada se munjevito baca žrtvi na leda, te zabada kandže duboko u leda žrtvi. Ubijenu životinju odvlači duboko u gustiš, gdje jede do sitosti. Zna se i prežderavati, može pojesti i preko 20 kg mesa, nakon čega cijeli dan spava, prekidajući san jedino odlaskom na pojilo. On nije izbirljiva životinja, jede sve, od kože sa krznom pa sve do kostiju. Tigrovi su plašljive životinje, kada prvi put sretne čovjeka najvjerojatnije će se uplašiti i pobjeći, ali tigrovi koji često u prirodi dolaze u kontakt sa čovjekom uvide da je čovjek lagan plijen.

Ženka sibirskog tigra

Ženka sibirskog tigra manja je od mužjaka, ali ima sva obilježja kao i mužjak. Sibirska tigrica postaje spolno zrela sa 3 - 4 godine, kao i mužjak. Pari se desetak dana, a nekad i dulje. Nakon parenja ženka je gravidna od 105 do 108 dana. Nekoliko dana prije okota priprema gnijezdo. Tri dana prije okota sise se napune mlijekom i vidno objese. Vrijeme okota traje i do 9 sati ovisno o broju mladunčadi. Tigrica u leglu ima 3 - 4 mladunca, koji se legu u razmacima od 1 do 2 sata. Kako se mladunci kote, majka ih brižno suši lizanjem i odgriza pupčanu vrpcu, i za kratko vrijeme mali tigrić nalazi sisu i počinje povlačiti prvo mlijeko. Mladunci vec sa 2 - 3 tjedna otvore oči, ali još ne vide, tek sa 4 tjedna potpuno progledaju. Sa 2 mjeseca starosti počinju jesti meso, a mlijeko sišu sve do 7 mjeseci starosti, nekad i dulje. Mladunčad je veoma zaigrana, u toj svojoj igri uče vještini, koja će im trebati kad odrastu. Uz majku mladunci ostaju oko 2 godine. Nakon tog vremena odvajaju se od majke i počinju samostalan život.

23.08.2008.

hahaha

ja wam jako wolim zivotinje i swe swe cak i zmije i kukce.ja vam imam jednog malog maltezera po imenu papi,zatim sibirskog haskija billi-ja,moju mješanku malenu još jednu malu i kujicu.njih jako volim i kao best frend su mi hahaha.nikom ih nedam pogotovo moga papija.zatim vam imam i papagaja koka nimfu koja zna govoriti.kornjaču ninu i poneke lutalice koje hranim.ma eto dosta za sad.kissss

18.08.2008.

hrčci

Jesam li prava životinja za tebe?

 

 

Hrčak je idealan ljubimac za cijelu obitelj. Nije im potrebno puno prostora i jednostavni su za održavanje. Aktivni su noću, a danju spavaju. Vesele su i zaigrane životinjice. Pogodnije su za stariju djecu koja se o njima mogu adekvatno brinuti. Očekivani životni vijek hrčka iznosi 2-3 godine. Izvrstan je ljubimac za osnovnoškolce koji kroz druženje s njim, proučavanjem njegovih navika, iz direktnog kontakta dolaze u bliži odnos s prirodom i nekim njenim procesima.Odakle dolazim?
Porijeklo hrčka ovisi o vrsti. Osnovne vrste su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski hrčak (Centralna Azija, Sjeverna Rusija, Mongolija), kineski hrčak (Mongolija i Sjeverna Kina), sibirski hrčak (Istočni Kazahstan, Sjeverozapadna Rusija).

Gdje volim živjeti?
Novi dom vašeg hrčka trebao bi imati najmanje 60 x 50 x 40 cm. U kavezu trebaju biti još i kućica, bočica za vodu, posuda za hranu te kotač i ostale vrste igračaka za glodavce. Najbolje je kupiti gotovu stelju za hrčka. Mjesto na kojem hrčak vrši nuždu treba se čistiti svaki dan. Kavez se jednom tjedno treba detaljno očistiti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba se dobro isprati. Kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Toplina direktne sunčeve svjetlosti ili radijatora, kao i propuh, visoka vlažnost i dim cigareta mogu narušiti zdravlje vašeg hrčka.

Kako sa mnom postupati?
Pustiti nekoliko prvih dana da se hrčak prilagodi na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka uzimajte u ruke kada je budan. U ruke stavite neku omiljenu grickalicu kako bi ga to privuklo. U ruke se stavlja tako da je potpuno obuhvaćen objema šakama. Manja djeca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Znaju biti jako brzi, stoga s njim, u početku dok ne steknete osjećaj kako ga držati i zadržati u rukama, budite jako oprezni.

Što rado jedem?
Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radić, banane, lješnjaci. Vrlo je važno da uvijek ima svježe vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika žlica), a za kineskog oko 5 g (jedna mala žlica). Za redovito trošenje zubiju, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, lijeska), ili različite gotove "grickalice" koje možete kupiti u dućanu za ljubimce. Kamen za glodavce poslužit će za trošenje zubića i kao izvor minerala. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.

Održi me fit i zdravim
Ukoliko primjetite da vaš hrčak nema apetita, ima proljev, kašljuca ili mu curi nos, najbolje je potražiti veterinarsku pomoć. Stres i pokvarena hrana mogu prouzročiti proljev. Svakodnevno treba micati staru hranu iz kaveza te izbjegavati stresne situacije.

Zdravlje
Zdravi hrčak:
- kreće se brzo i hitro
- oko njuškice, očiju i čmara ima čisto i uredno krzno
- ima gusto krzno
- nema poteškoća s disanjem (diše tiho)
- nema nikakve vidljive povrede

Razmnožavanje
Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisavaca. Ženke se mogu razmnožavati već od šestog tjedna. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosječno 6 mladunaca, mada su moguće varijacije od 2 – 15. Oči mladunaca otvaraju se nakon 10-15 dana. Nakon 4 tjedna mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 mjeseca potpuno su odrasli. Bitno je napomenuti da se sirijski (zlatni) hrčci ne preporučuju držati zajedno u istoj nastambi, nego se za parenje ženka stavlja povremeno mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Kod ostalih hrčaka moguće su zajednice mužjaka i ženki.

Volim li društvo?
Sirijski hrčak je samotnjak i voli biti sam. Kineski, sibirski i ruski hrčci vole živjeti u paru.

Popis za kupovinu:
- informativni letak o hrčcima
- veći kavez (min. 60 x 50 x 40)
- transporter
- kućica za spavanje
- zdjelica za hranu
- posuda za vodu
- stelja
- materijali za gnijezdo
- različite igračke

 
- ogrlica - vodilica
- gotova hrana za hrčke
- vitaminski preparati
- mineralni kamen
- drvo za glodanje
- četka
- dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza
- natkrivena vrtna ograda za glodavce

16.08.2008.

zmije

Zmije pripadaju razredu gmazova (Reptilia). Nisu sve zmije otrovne, niti su svi zmijski otrovi smrtonosni za ljude. Čak i ako jesu, efikasnost otrova ovisi o tome da li je zmija prethodno ulovila plijen pa ispraznila vrećice s otrovom, veličini zmije, starosti i veličini čovjeka, mjestu ugriza i tome slično.

Otrov zmijama služi prvenstveno za svladavanje plijena, ali ima i digestivnu funkciju. Kako zmije plijen gutaju u jednom komadu, otrov im također služi kako bi razgradnja plijena počela već u ustima. Stoga je otrov u stvari vodena otopina brojnih enzima, toksina i drugih proteina.

 

HITNA POMOĆ U SLUČAJU UGRIZA ZMIJE

U Hrvatskoj su za ljude opasne samo dvije vrste zmija: poskok i riđovka. Na području Medvednice od otrovnih zmija dolazi samo poskok. Često riđovku zamjenjuju sa neotrovnom smukuljom (Coronella austriaca) koja je slične boje i šara.

DOLAZI U PP MEDVEDNICA:

•  poskok:

 

•  neotrovna smukulja (često je zamjenjuju s riđovkom):

 

NE DOLAZI U PP MEDVEDNICA:

•  riđovka (uobičajena i crna forma)


Znakovi ugriza

Na mjestu ugriza vide se dvije ranice od zmijskih zuba. Ponekad postoji samo jedna ranica. Sam ugriz ne znači da je zmija i ubrizgala otrov. Čak u 22% dokazanih ugriza nema znakova otrovanja.


Znakovi otrovanja (ne moraju svi biti izraženi):

 • Vrtoglavica
 • Mučnina i povraćanje
 • Bol i oteklina na mjestu ugriza
 • Otok limfnih čvorova u preponi kod ugriza u nogu, ili u pazuhu kod ugriza u ruku.
 • Šok je najopasnija posljedica ugriza.

 

POSTUPAK:

 • Ugrižena osoba treba mirovati.
 • Imobilizirajte nogu ili ruku na kojoj je ugrizna ranica. Time se usporava širenje otrova u organizmu.
 • Potreban je brz prijevoz do bolnice.

  NE podvezujte ugriženi ud.
  NE zarezujte ranicu.
  NE isisavajte otrov.
  NE stavljajte led na mjesto ugriza.

NAJVAŽNIJE OD SVEGA: Iako se zmijski antiserum može kupiti u ljekarnama, NIKADA GA NE UBRIZGAVAJTE SAMI SEBI ILI DRUGOJ OSOBI BEZ ADEKVATNOG LIJEČNIČKOG NADZORA !!!! U osoba osjetljivih na serum razvija se reakcija brze preosjetljivosti (anafilaktički šok) koja može biti smrtonosna ako se njeni simptomi odmah ne ublaže. Prema tome, ubrizgavanje antiseruma ("protuotrova") bez liječničkog nadzora može biti opasnije od samih simptoma trovanja . Zmijski je antiserum poseban medicinski pripravak kojeg se može dati samo u bolnici pod strogim liječničkim nadzorom !!

Valja napomenuti da loše izvedena prva pomoć može samo pogoršati stanje ugrižene osobe.

Često se misli da je dobro ranu zarezati i isisati što je više moguće otrova. To može raditi samo uvježbana osoba, jer rezanje rane pojačava krvarenje, a ako se, primjerice, koriste nesterilni noževi, britvice i sl., onda može doći i do infekcije rane.

Neki autori predlažu stavljanje poveza kako bi se spriječilo širenje otrova. Takav povez mora biti dovoljno čvrst da uspori širenje otrova, a da ne ometa krvotok. Obzirom da je neiskusnom čovjeku vrlo teško odrediti što je to dovoljno "jako" da zaustavi otrov, a dovoljno "slabo" da ne zaustavlja krvotok, ne preporuča se samostalno stavljanje poveza. Čvrsto stegnuti povezi mogu znatno pogoršati stanje ugrizenog dijela tijela i izazvati gangrenu.

Vrlo ozbiljna trovanja su rijetka, a smrtni su slučajevi gotovo nepoznati ako se liječenje obavi u roku od 6 do 10 sati nakon ugriza. Zapravo, smrtni slučajevi izazvani zmijskim ugrizom toliko su rijetki da u krajevima gdje je poskok česta životinja više ljudi pogine od elementarnih nepogoda (potresa, poplava) nego od ugriza.

Zmiju ne treba loviti jer su rezultat lova najčešće dodatni ugrizi.

U nas najviše ugriza ima u proljeće i ljeto kada su zmije najaktivnije. Poskok je opasan naročito koncem osmog mjeseca kada se penje na granje drvlja i drveća (1 do 1,5 m visine) u potrazi za mladim pticama, odnosno plijenom, kada ga ljudi mogu slučajno zahvatiti.

 

a i u bih ima dosta poskoka i drugi zmija a najvise bjelouskih i vodeni

14.08.2008.

psići

Vaše novo štene

Prije nego dovedete štene u njegov novi dom, pripremite sve neophodne potrepštine. Prvih nekoliko mjeseci u životu Vašeg ljubimca najvažniji su za uspostavu kvalitetnog odnosa s novom obitelji. Trebate biti dosljedni i čvrsti, a u isto mu vrijeme pružiti siguran i sretan dom.

Kako odabrati ime?

Idealno ime trebalo bi biti kratko. Ime s dva suglasnika je preporučljivo jer je kratko, a štene ga neće pomiješati s kratkim naredbama ili zabranama tipa "Ne". Budite uporni - svi članovi obitelji trebali bi koristiti isto ime, a ne zbunjujuće nadimke ili varijacije imena. Reakciju na ime nagradite s puno pohvala i igre.

Spavanac

Priuštite svojem štencu poseban krevetić. Položite ga na mirno mjesto bez propuha. Prvu noć u novom domu Vaš novi ljubimac cijenit će mekani ležaj, koji će mu dati toplinu i osjećaj sigurnosti. Utjeha će mu biti i posebno dizajnirana igračka za štence (Karlie) koja će zadovoljiti njegove instinkte. Ukoliko u kući imate i druge ljubimce, upoznajte ih postepeno te ih ne ostavljajte same niti ih ne hranite zajedno sve dok se dobro ne upoznaju i prihvate.

Vježbanje odlaska na wc

Puppy trainer (Karlie) - odlično je sredstvo za pomoć pri treningu, a koje privlači štene da vrši nuždu na jednom mjestu. Za siguran rezultat, pokažite štencu mjesto gdje ste stavili sredstvo i uvijek ga tamo odvedite odmah ujutro, navečer prije spavanja te iza svakog obroka. Ako samostalno ode na to mjesto i obavi nuždu, odmah ga nagradite poslasticom. Pelene za štence posebno pomažu kod kućnog treninga. Miris pelena privući će štenca da obavi nuždu baš na tom mjestu, umjesto na podu. Svakako ga nagradite prilikom korištenja pelena, što će ga ohrabriti na ponavljanje vršenja nužde na tom mjestu.

Ishrana

Prvi obroci novog štenca u kući vrlo su važni. Saznajte što je Vaše štene jelo do dolaska u novi dom i nastojte ga time hraniti još dan-dva. Ukoliko želite prijeći na premium hranu poput Alleve, činite to postepeno u periodu od jednog do dva tjedna. Miješajte novu i staru hranu, postepeno povećavajući količinu nove, kako ne biste opteretili mladi probavni sustav. Kvalitetna suha hrana za štence, osim što je zdravija za Vašeg psa, za posljedicu ima i količinski manju i uredniju stolicu. Kupujte samo originalna pakiranja, a ne hranu u rinfuzi. Samo originalna pakiranja jamče kvalitetu, deklarirani sadržaj, ispravan rok trajanja te očuvanost svih hranjivih sastojaka.

Kako odabrati pravu hranu?

U dobi od prestanka sisanja do navršenih 12 mjeseci starosti preporučujemo ishranu s Alleva Puppy & Junior suhom hranom za štence. Alleva Puppy & Junior kompletan je i izbalansiran obrok za dnevnu ishranu štenaca u fazi rasta i odvikavanja od sisanja. Sadrži sastojke neophodne za zdrav rast i razvoj te Inositol - prirodni antioksidans koji vezanjem slobodnih radikala usporava procese starenja organizma, snažno potiče imunitet i poboljšava stanje kože i dlake. Dodavanje "ljudskih" namirnica, kao što su meso, jaja, sir ili kravlje mlijeko u ovom periodu može napraviti više štete nego koristi. Osigurajte svom ljubimcu vlastite zdjelice za hranu i vodu te uvijek dostupnu svježu vodu.

Zašto odabrati Alleva Puppy & Junior

Zubna higijena - Hrskave granule sadrže kalcij te održavaju zube čistima, desni čine čvrstima i omogućuju svjež dah
Probava - Kvalitetne bjelančevine i vlakna osiguravaju optimalnu probavljivost, voćni oligosaharidi osiguravaju optimalan sastav crijevne flore i zdravu probavu
Regulirana stolica - Ekstrakt juke pomaže pri probavi i reducira miris izmeta
Imunitet - Vitamini jačaju obrambeni imunološki sustav organizma
Energija - Optimalan omjer bjelančevina za kontinuiranu razinu energije
Sjajna dlaka - Omega-3 i Omega-6 masne kiseline pomažu štencu da održi sjajnu svilenkastu dlaku

 

Zubna higijena

Zdravi zubi vrlo su važan faktor za cjelokupno zdravstveno stanje Vašeg štenca. Nabavite specijalnu četkicu i pastu za pse. Nemojte upotrebljavati pastu koju Vi koristite, jer njena pjena kod štenca može uzrokovati napad panike te iritaciju želuca ukoliko je proguta.

Kupanje

Mnogo je načina na koji možete održati štene u najboljoj formi. U Pet centru možete nabaviti mnoštvo šampona, suhih šampona, vlažnih maramica te sprejeva, koji su korisni svaki na svoj načn. Većina vlasnika pasa preferira blagi šampon za štence, ručnik i nešto strpljenja. Dovoljno je okupati psa 1 do 3 puta godišnje, budući da prečesto kupanje isušuje kožu.

Trening

Poslušno, dobro istrenirano štene bit će sretnije, smirenije i zabavnije od nestašnog šteneta. Najbolje doba za trening psa je između 12. i 18. tjedna starosti. Međutim, osnovni trening treba započeti čim štene uđe u novi dom, a jednom stečene dobre navike treba poticati kroz cijeli život. Učenje zasnovano na nagradama je najučinkovitije, ukoliko nagrada slijedi neposredno nakon dobro izvršene naredbe ili radnje. Štene će nagradu povezati samo s činom koji joj neposredno prethodi, a ako nagrada stigne prekasno, može djelovati kontraproduktivno.

Za hladnijeg vremena obucite svom štencu Puppy kaputić. Uvijek sa sobom nosite poslastice kao nagradu i budite ih spremni dati štencu neposredno nakon što je pozitivno odreagirao na naredbu. Počnite s učenjem jednostavnih naredbi, kao što su: "Sjedni", "Dođi", "Lezi" i sl. Koristite igračke i žvakalice, pazeći da Vi kontrolirate igru. Naučite štene da bude društveno i uvijek pod kontrolom. Ukoliko štene od malih nogu navikavate na druženje s drugim ljudima i životinjama, možete izbjeći buduće probleme u ponašanju.

Cijepljenje

Cijepljenje je izuzetno važno za zdravlje Vašeg štenca. Obično se prvo cijepljenje obavlja u dobi od 8-9 tjedana starosti, a drugo s navršenih 12 tjedana. Prema Zakonu, obavezni ste štene i čipirati, što je najbolje obaviti prilikom prvog cijepljenja. O rasporedu cijepljenja i čipiranja savjetujte se sa svojim veterinarom.

 

Čišćenje od parazita

Velika prijetnja štencima su okrugle gliste koje im majka može prenijeti putem krvotoka ili mlijeka. Glista, dok je u stadiju ličinke, u neaktivnom stanju može kroz mlijeko zaraziti štene. Simptomi zaraze glistom kod štenaca su nadut trbuh te proljev. Štene trebate tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svaka dva tjedna od 3.-12. tjedna starosti, te nakon toga svaka četiri tjedna od 12 tjedana od 6 mjeseci starosti. Osim glistama, psi mogu biti invadirani i drugim crijevnim nametnicima od kojih su najčešće trakavice. Čišćenje pasa od trakavice provodi se uz cijepljenje protiv bjesnoće. Pse se preporuča tretirati sredstvima protiv trakavica 3-4 puta godišnje. Buha je međudomaćin u razvoju male pseće trakavice, te je mogući izvor zaraze za štence.

 

Buhe

Buhe grizu i hrane se krvlju, uzrokujući svrrbež i iritaciju koja može dovesti do zdravstvenih problema. Postoji više načina na koje svoje štene možete tretirati protiv buha:
• Ampule - najučinkovitiji preventivni tretman; mala količina tekućine koju stavite na šiju štenca, uništit će sve buhe
• Prašak - učinkovit ukoliko ga redovito koristite i dobro utrljate u krzno
• Sprejevi - odlični za uništavanje buha i krpelja, a pogodni za primjenu kod štenaca starijih od 10 dana
• Šampon - kupanje uz insekticidan učinak

Osim buha, opasnost su i krpelji - vanjski nametnici koji se hrane krvlju, a mogu biti prenosioci ozbiljnih zaraznih bolesti. Zaštita se također provodi sprejevima, ampulama i sl. Pripravci protiv ektoparazita najčešće su kombiniranog spektra djelovanja te se mogu koristiti kod obje invazije - buha i krpelja.

 

 

Sve što trebate za Vaš štene

U Pet centar trgovinama možete pronaći sve za sretan početak života Vašeg štenca. Ukoliko ste dobro pripremljeni, Vaše će štene puno lakše postati dio Vaše obitelji. Kako bismo Vam pomogli, pripremili smo popis da se osigurate da ste nabavili sve što je potrebno:

 

• Alleva Puppy & Junior suha hrana za štence
• Poslastice za štence
• Sredstvo protiv buha
• Sredstvo za čišćenje od parazita
• Krevetić
• Igračke
• Pelene za štence
• Wc za štence
• Ogrlica
• Uzica

          

• Pločica za identifikaciju
• Šampon za štence
• Zdjelica za hranu i vodu
• Četka
• Kućica za pse (ukoliko će pas biti u dvorištu)
• Puppy Trainer - sredstvo za pomoć pri treningu obavljanja nužde na jednom mjestu
• Nosiljka za štence
• Žvakalice
• Četkica i pasta za pranje zubi
 Prostirka za automobil

13.08.2008.

hhh ew shta mackice shanjaju

Snovi

Ljudski se snovi zasnivaju na iskustvu s malenom dozom mašte. Mačke se također sjećaju iskustava, pa se prisjećaju onoga što su vidjele, naučile i sl.

Što zapravo znače one refleksne radnje šapom i brkovima? Možda se prisjećaju lova. Iako neke mačke nikada nisu lovile živi plijen, naslijedile su pravi instinkt i to imaju urođeno. Mnogim macama koje čvrsto spavaju pokreti šapa djeluju kao trčanje ili poigravanje plijenom. Po zvukovima koje uspavane mace ispuštaju, može se zaključiti da se radi o energičnom lovu, koji je ipak često, nažalost, neuspješan.

Ako pažljivo promatrate macu dok spava možda možete i sami zaključiti o čemu sanja. Trzanje repom značilo bi vrebanje plijena, spremanje na skok ili možda gledanje u nešto veoma zanimljivo. Kada se tome pridruži i trzanje šapom, ili brkom, te podignuta usnica, definitivno bi se moglo reći da je upravo u procesu lova na kakav plijen, možda se igra sa žrtvom. Kada se rep nervozno miče, plijen je, nažalost već odavno otišao svojim putem.

One koje su udomljene nakon što su živjele na cesti, često znaju imati vrlo naprasne i agresivne snove. Znaju se bacakati, gotovo trčati i mijaukati, te se čini kao da su pod teškim stresom. Takve životinje treba probuditi iz takvih snova veoma nježno. Mačke koje su pretrpjele grozna iskustva s ljudima, koliko god da su poslije dobro udomljene, nikada neće imati mirne snove i uvijek će djelovati kao da se strašno muče dok spavaju. Čak i koliko god nevjerojatno zvučalo, one koje su preživjele smrt vlasnika stalno će to proživljavati u snovima. Iako je uvriježeno mišljenje da su mačke egoistične životinje koje ne znaju tko im je vlasnik i koje nemaju urođen taj osjećaj, dokazi govore drugačije. Slika vlasnika i zajedničkih trenutaka zauvijek luta njihovom podsvijesti.

S druge strane, vrlo ugodna iskustva također nalaze svoje mjesto u mačjim snovima. Večera, djetinjstvo, nježno češljanje, igranje u vrtu ili kotrljanje na travi, kao nevjerojatnu ugodu osjetit ćete čak i Vi. Kada nakon takva sna probudite svoju mačku, pa će Vas nagraditi pogledom punim ljubavi i glasnim prdenjem, trljat će se o Vašu ruku kao da Vam želi reći "Kako li sam samo diiivno sanjala!"
Kad sljedeći put vidite svoju macu kako spava, pokušajte, promatrajući je, otkriti njezine snove, i saznati da li uživa.

13.08.2008.

sapa bjelovar

Društvo za zaštitu životinja "ŠAPA".

Male Sredice 36, 43000 Bjelovar
Tel.: +385 (0)43 217 849
Mob.: +385 (0)91 899 1676
E-mail: sapa.bjelovar@gmail.com
Web: www.drustvo-sapa.hr

 

ako zeli te posvojiti kojeg psa i pruziti mu sretan dom ovdje su vam kontakt adresa e-mail i sve drugo.na komentarima mi mozete reci ako ste zainteresirani za nekog psa ja sam u kontaktu sa predsjednicom već 1 godinu.kiss!!!

13.08.2008.

dzz šapa-bijelovar psi za udomljavanje

IME:

nemaju imena

SPOL:

muški i ženski

VELIČINA:

očekivana srednja

STAROST:

1.5 - 2 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

NEKuja stara 6 mjeseci

Kuja stara 6 mjeseci, srednjeg rasta

IME:

nema ime

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

6 mjeseci

STERILIZIRAN/A:

NEMješanka labradora i ovčara

Mješanka labradora i ovčara - pas, kuja stara 8 mjeseci, razigrana, dobroćudna

IME:

Mješanka labradora i ovčara

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

8 mjeseci

STERILIZIRAN/A:

NE


Mješanka labradora i ovčara, stara 8 mjeseci, razigrana, dobroćudna, malo uplašena jer je bila kod loših ljudi. Kontakt: 091 1515 115

Mrvica 1

Mrvica 1 - pas, štene, kujica, stara 2 mjeseca

IME:

Mrvica 1

SPOL:

ženka

VELIČINA:

očekivana srednja

STAROST:

2 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

NEMrvica 2

Mrvica 2 - pas, kujica, ženka

IME:

Mrvica 2

SPOL:

ženka

VELIČINA:

očekivana mala do srednja

STAROST:

2 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

NEMrvica 3

Mrvica - pas, kujica, ženka

IME:

Mrviva 3

SPOL:

ženka

VELIČINA:

očekivana mala do srednja

STAROST:

2 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

NELinino štene

Linino štene, pas, mužjak, star 2 mjeseca

IME:

Linino štene

SPOL:

muški

VELIČINA:

očekivani srednji do veliki

STAROST:

2 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

NEKujice mješanke

Udomljavanje pasa

IME:

Nemaju imena

SPOL:

4 ženke

VELIČINA:

očekivana srednja

STAROST:

2 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

NE


Mješanke stare dva mjeseca i jedan tjedan (4 ženke).  Razigrani, umiljati i lijepi od kujice mješanke, pametne i dobre naravi pronađene na cesti i udomljene. Broj mobitela 098 946 7366 (zvati od 14 h). Slike sve četiri kujice pogledajte u galeriji. Imena slika: Kujica mješanka - štene staro 2 mjeseca.

Ženka stara 4 mjeseca

Ženka stara 4 mjeseca, sterilizirana

IME:

nema ime

SPOL:

ženka

VELIČINA:

očekivana srednja

STAROST:

4 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

DA


STERILIZIRANA!!!

Ženka stara 4 mjeseca

Ženka stara 4 mjeseca, sterilizirana

IME:

nema ime

SPOL:

ženka

VELIČINA:

očekivana srednja

STAROST:

4 mjeseca

STERILIZIRAN/A:

DA


STERILIZIRANA!!!

Braco i seka

Udomljavanje pasa

IME:

Braco i seka

SPOL:

mužjak i ženka

VELIČINA:

očekivani srednji

STAROST:

4 - 6 mjeseci

STERILIZIRAN/A:

NEDoni

Doni - pas ima godinu do dvije, srednjeg je rasta

IME:

Doni

SPOL:

mužjak

VELIČINA:

srednja

STAROST:

godinu do dvije

STERILIZIRAN/A:

NEFido

Fido - pas srednjeg rasta, star 1.5 godina

IME:

Fido

SPOL:

muški

VELIČINA:

srednja

STAROST:

1.5 godina

STERILIZIRAN/A:

NEMješanac pekinezera

Mješanac pekinezera - star 2 godine, muški, poslušan, uredan, mazan

IME:

Mješanac pekinezera

SPOL:

muški

VELIČINA:

mali

STAROST:

2 godine

STERILIZIRAN/A:

NE


Pas je star 2 godine, muški, poslušan, uredan, mazan, u tipu pekinezera. Imao je nesreću i izgubio jedno oko. Pronađen je i traže se dobre ruke koje će ga udomiti. Kontakt telefon: 098 609 414

Mladi razigrani pas

Mladi razigrani pas

IME:

Nema ime

SPOL:

muški

VELIČINA:

srednji

STAROST:

mladi pas

STERILIZIRAN/A:

NE


Pas je jako pametan i dobar, miran i obožava se igrati sa djecom. Mlad je i jako razigran. Kontakt: Ana-marija Župančić, tel: 043/326 444, mob: 098 972 51 04

Hlapi

Hlapi - pas star 2 godine, velikog rasta

IME:

Hlapi

SPOL:

muški

VELIČINA:

veliki

STAROST:

2 godine

STERILIZIRAN/A:

NELana

Lana - pas, mješanka njemačkog ovčara, stara godinu i pola do dvije, velikog rasta

IME:

Lana

SPOL:

ženka

VELIČINA:

velika

STAROST:

1.5 - 2 godine

STERILIZIRAN/A:

NE


Lana je mješanka njemačkog ovčara

Mješanke labradora i zlatnog retrivera

Mješanke labradora i zlatnog retrivera - psi, kujice, stare nešto manje od godinu dana

IME:

Nemaju ime

SPOL:

dvije ženke

VELIČINA:

srednje do velike

STAROST:

alo manje od godine dana

STERILIZIRAN/A:

NE


Kujice su mješanke labradora i retrivera stare nešto manje od godinu dana. Jako su zaigrane, poslušne i umiljate.

Beba

Beba - ženka stara 2-3 godine, malog rasta - pas, kuja

IME:

Beba

SPOL:

ženka

VELIČINA:

mala

STAROST:

2 - 3 godine

STERILIZIRAN/A:

NEMedo

Medo - pas ima oko godinu i pola, malog do srednjeg rasta

IME:

Medo

SPOL:

muški

VELIČINA:

mali do srednji

STAROST:

godinu i pola

STERILIZIRAN/A:

NEGaro

Garo - pas star godinu dana, rast - srednji do veliki

IME:

Garo

SPOL:

muški

VELIČINA:

srednji do veliki

STAROST:

oko godinu dana

STERILIZIRAN/A:

NEBella

Bella - ženka stara godinu i pola do dvije, pas, kuja

IME:

Bella

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

1.5 - 2 godine

STERILIZIRAN/A:

NEDina

Dina - kuja stara godinu dana, srednji rast

IME:

Dina

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

godinu dana

STERILIZIRAN/A:

NELjupka

Ljupka - stara godinu i pol, pas, psi, kuja, ženka, sterilizirana

IME:

Ljupka

SPOL:

ženka

VELIČINA:

mala

STAROST:

godinu i pola

STERILIZIRAN/A:

DA


STERILIZIRANA!!!

Bobi

Bobi - mužjak star 8 mjeseci, pas, psi

IME:

Bobi

SPOL:

mužjak

VELIČINA:

srednji

STAROST:

8 mjeseci

STERILIZIRAN/A:

NEAngie

Angie - kuja stara 8 - 9 mjeseci, pas, psi

IME:

Angie

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

8 - 9 mjeseci

STERILIZIRAN/A:

NELojka

Lojka - kuja stara dvije godine, pas, psi

IME:

Lojka

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

2 godine

STERILIZIRAN/A:

NEBibina kćer

Kuja, ženka, pas, psi

IME:

Bibina kćer

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednji

STAROST:

okoćeno u 05. 2007.

STERILIZIRAN/A:

NEĐina

Đina, Pas, Kuja, Ženka

IME:

Đina

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

1 godina

STERILIZIRAN/A:

DA


Križanka s terijerom

Fani

Fani - ženka, kuja, pas, psi, sterilizirana

IME:

Fani

SPOL:

ženka

VELIČINA:

manji rast

STAROST:

okoćena 01.01.2007

STERILIZIRAN/A:

DA


STERILIZIRANA!!!

Mirna

Ženka psa Mirna - pas, psi

IME:

Mirna

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

2 godine

STERILIZIRAN/A:

NEBiba

Biba, kuja, ženka, pas, psi

IME:

Biba

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

oko 2 godine

STERILIZIRAN/A:

NEPiko - čistokrvni dalmatinac

Piko - čistokrvni dalmatinac

IME:

Piko

SPOL:

muški

VELIČINA:

veliki

STAROST:

-

STERILIZIRAN/A:

NE


Ako ga vlasnik prepozna, molimo da se javi.

Sky - Bernski planinski pas

Sky - Čistokrvni bernski planinski pas

IME:

Sky

SPOL:

muški

VELIČINA:

veliki

STAROST:

6 godina

STERILIZIRAN/A:

NE


Psa želimo darovati osobama koje će se moći brinuti o njemu i imaju uvjete za držanje ovakvog psa. Osim psa, darujemo i njegovu kućicu.
Osnovni podaci:
Pasmina: BERNER SENNENHUND (BERNSKI PLANINSKI PAS)
Službeno ime: HEKTOR ĐURĐEVEC
Br. rodovnice: HR 10338 BS
Spol: MUŠKI
Oštenjen: 28.04.2002.
Dlaka: DUGA
Opis: TRICOLOUR
Ime: SKY

Bongo

Bongo, pas, psi, mužjak, križanac s terijerom

IME:

Bongo

SPOL:

mužjak

VELIČINA:

srednja

STAROST:

2 godine

STERILIZIRAN/A:

NE


Križanac s terijerom

Bela

Bela - argentino doga, pas, psi, kuja, ženka, stara 3 godine

IME:

Bela

SPOL:

ženka

VELIČINA:

velika

STAROST:

3 godine

STERILIZIRAN/A:

NE


Bela je argentino doga. Kontakt: gospođa Danica, mob: 091 518 44 82

Maza

Maza, kuja, ženka

IME:

Maza

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

oko 2 godine

STERILIZIRAN/A:

NETonka

Tonka, kujica, mala, ženka, pas, psi

IME:

Tonka

SPOL:

ženka

VELIČINA:

mala

STAROST:

oko 4 godine

STERILIZIRAN/A:

NEĐuka

Đuka - Kuja, ženka, sterilizirana

IME:

Đuka

SPOL:

ženka

VELIČINA:

srednja

STAROST:

oko 4 godine

STERILIZIRAN/A:

DA


Križanka sa škotskim ovčarom (Lesi).

Bijeli mačići

Bijeli mačići - Trenutno nema slike

IME:

Bijeli mačići

SPOL:

1 muški, 1 ženka

VELIČINA:

uobičajena za mačke

STAROST:

1.5 mjeseci

STERILIZIRAN/A:

Ne


Udomljuju dva potpuno bijela mačića s plavim očima, stara oko 1,5 mjeseci, jedan je dečko, a druga curica.

12.08.2008.

tigrice

Jesam li prava životinja za tebe?

Papigica tigrica je uz mačku najzastupljeniji kućni ljubimac na svijetu (ako se izuzme pojedinačan broj ribica).
Tigrice su idealni ljubimci za djecu iznad 8 godina. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vijek traje između 10 i 14 godina.

 

Odakle dolazim?
Domovina tigrica je Australija, gdje živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. stoljeća dovedena je u Europu, gdje ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobivene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bijela, siva...

Gdje volim živjeti?
Tigrice vole prostrane krletke u kojima mogu slobodno raširiti krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veća krletka. Za 2 - 4  tigrice krletka treba biti min. 120 x 60 x 100 cm. Papigicama stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Omogućite svojoj tigrici mnoštvo igračaka: ljestve, zvonca, ljuljačke... Krletka ne smije biti na propuhu. Tigrica bi dnevno trebala i nekoliko sati slobodno letjeti izvan kaveza. Svakako provjerite jesu li prozori i vrata zatvoreni. Za pranje kaveza nemojte koristiti deterdžente, nego vruću vodu ili posebna sredstva namijenjena za dezinfekciju kaveza.

Kako sa mnom postupati?
Vrlo je važno da tigrica prva 2 - 3 tjedna ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za ovo vrijeme možete zadobiti njeno povjerenje dajući joj poslastice iz ruke. Nakon tog perioda možete je svakodnevno puštati iz krletke. Natrag ćete je lako privući ukoliko u krletku stavite neku njenu poslasticu. Tigrice mogu naučiti i oponašati ljudski govor i razne druge zvukove, a to ovisi o karakteru ptice te o Vašoj upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića te ukoliko bi Vaša papigica bila sama kod kuće više od 5 sati, svakako joj nabavite još jednu da joj pravi društvo. Tigrice se obožavaju kupati ili tuširati, pa im svakako priuštite kupku u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cvijeće (neke više vole hladniju vodu, pa isprobajte obje opcije).

Što rado jedem?
Tigrice nisu zahtjevne što se hrane tiče: gotova mješavina sjemenki, sezonsko voće i povrće, te omiljeni bar za ptice. Svo voće i povrće mora biti svježe, neprskano, oprano i posušeno. Ponudite im i minerale te obavezno sipinu kost.

Održi me fit i zdravom
Ukoliko je Vaša tigrica napuhnuta, nakostriješena, apatična, promijenjen je izmet ili odbija hranu ili vodu, odmah posjetite veterinara. Vrlo je važno za zdravlje Vaše tigrice svakodnevno puštanje iz kaveza.

Zdravlje
Tigrica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Spol tigrica određuje se prema boji kože oko nosnice: kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od bjelkaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vrlo brzo sazrijevaju, mogu se pariti već s 5 mjeseci, mada je najbolje dozvoliti im parenje tek s 12 mjeseci. Ako imate više tigrica, svaka će sebi odabrati par s kojim će se ostati do kraja života. Svakako tigricama u krletku stavite gnijezdo. Poželjno je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnijezdu je od 3 - 8. U vrijeme parenja i odhrane mladih, roditelje moramo pojačano hraniti dodacima prehrani, kuhanim jajima, ili posebnim gotovim mješavinama.

Volim li društvo?
Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi ih držati najmanje u paru. Čovjek, ogledalce ili plastična ptica ne zamjenjuju im društvo. Osamljena papigica može se čak i razboljeti.

Popis za kupovinu:
- informativni letak o tigricama
- veći kavez (min. 40 x 40 x 30)
- transporter
- gnijezdo
- prečka za sjedenje
- abrazivna navlaka za prečkice (“turpijanje” noktiju)
- hranilica
- pojilica
- mineralna voda

 


- kada za kupanje
- različite igračke
- pijesak za ptice
- gotova hrana za tigrice
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- bar u klasu
- škarice za nokte

12.08.2008.

macke pomazu u zdravlju covjeka

Mačke su dobre za zdravlje

Mačke smanjuju ili ublažavaju čovjekov stres. Istraživanjem je otkriveno da kad čovjek počne maziti mačku da se njegovo tijelo smiruje. Smanjuje se napetost i tijelo se opušta. Jedno istraživanje, obavljeno u SAD-u, pokazalo je da ljudima koje stres vodi u infarkt posjedovanje mačke i druženje s njom mogu doslovno spasiti život, jer smanjuje krvni tlak i smiruje srce koje previše radi.

Djeca koja od malih nogu žive s ljubimcem nauče se pravilno odnositi prema životinjama i uče se odgovornosti, i to naravno ako roditelji pravilno postupaju sa životinjom. Neka istraživanja su pokazala da su djeca, odrasla s ljubimcem, odgovorniji ljudi i bolji roditelji. 

Mačke također čine čovjekov život ljepšim, sretnijim i ispunjenijim pa ljudi koji su jednom imali mačku gotovo ju uvijek ponovno nabave.

 haa!!!

11.08.2008.

ziwotinje !!!

jeste li se ikad zapitali kako je onim napustenim zivotinjama koji nemaju swoj dom,koje swako tuce i maltretira koje bjeze kad im neko dobre namjere priđe.to je strasno.trebamo im pomoci ne sam tako jadno odbaciti.kod nas u mom gradu se osniwa drustwo za zastitu ziwotinja skraćeno(dzz) pa swi koji wolite ziwotinje znam da mislite da je to super pa lijepo bi bilo da mi kazete sta o tome mislite na komentarima bicu jako jako jako sretna.kissss!!!!

10.08.2008.

delfini

Delfin je vodeni sisar srodan kitu i običnoj pliskavici, poznat po svojoj inteligenciji, i navodnom saosećanju i radosti. Ime delfin potiče od starogrčke reči δελφίς - -{delphis}- koja znači "s jednom matericom" odn. " 'riba' s jednom matericom". Grupa delfina zove se jato.

Riječ "delfin" ima više značenja i može podrazumevati:

 • svakog člana familije Delphinidae (okeanski delfini);
 • svakog člana familije Delphinidae i Platanistodae (okeanski i rečni delfini);
 • svakog člana podreda Odocenti (koji uključuje zubate kitove);
 • pripadnika vrste Tursiops truncatus, najrasprotranjenije i najpopularnije vrste delfina

Orke i neke srodne vrste pripadaju Delphinidae porodici i mogu se svrstati među delfine, iako se uobičajeno nazivaju kitovi. Postoji oko 40 vrsta delfina u 17 rodova. Veličina im varira od 1.2 m i 40 kg (Maui delfin), do 9.5 m i 10 tona (orka). Mogu se naći posvuda, najčešće u plitkim morima kontinentalnih šelfova. Mesojedi su i hrane se uglavnom ribom i lignjama. Porodica Delphinidae je najveća u redu Cetacea, i relativno mlada: delfini su se pojavili pre oko 10 miliona godina tokom Miocena.

10.08.2008.

kućne životinje

Kućne životinje

Kućne životinje, životinje koje žive s nama, koje su uz nas, koje s nama dijele naš životni prostor, hranu, našu sreću i našu tugu.

To su životinje koje smo u jednom trenutku, promišljeno ili potaknuti impulsom, uzeli k sebi odabravši ih za naše prijatelje, suputnike, pratitelje, članove obitelji. To su životinje koje nam uljepšavaju dane unoseći u njih opuštenost, radost i veselje nesebičnom odanošću, privrženošću, vjernošću, nepatvorenom i nehinjenom ljubavlju. No, one nisu tu kako bi nam služile, bile ukras ili igračka. One postoje zbog svojeg vlastitog razloga, a mi imamo odgovornost da se o njima skrbimo uvažavajući njihove potrebe. Selidba, godišnji odmor, dolazak novog člana obitelji ili bilo koji drugi razlog nisu isprika za zanemarivanje, zlostavljanje, napuštanje ili ubijanje!

Nemojte nikada kupovati životinje, jer su uz trgovinu životinjama povezani ogromna patnja i umiranje. Nemojte nikada darivati ili udomljavati životinju kako biste udovoljili djeci i ako svi članovi obitelji nisu suglasni i spremni brinuti se o životinji dugi niz godina. Ako zaista želite pomoći, udomite neku od brojnih napuštenih i neželjenih životinja iz našeg Oglasnika.

10.08.2008.

iguana

Jesam li prava životinja za tebe?

Iguane su jedan od najmirnijih kućnih ljubimaca, međutim svaka jedinka je individua i ima svoj karakter. Privržene su vlasniku, ali i svojeglave. Tretirati će Vas onako kako ćete se Vi ponašati prema njima. Kako ovi gušteri narastu i do 2 metra, morate biti svjesni da njihov životni prostor mora biti izuzetno velik.

 

 

Odakle dolazim?
Zelena iguana u prirodi naseljava tropska područja južne i centralne Amerike. Zbog svoje mirnoće i staloženosti, omiljeni je kućni ljubimac među gušterima. Životni vijek im je od 10 - 15 godina.

Gdje volim živjeti?
Prostor u kojem će živjeti Vaša iguana mora biti iznimno velik: dužine barem dvije dužine iguane, a visine tri. Kavez mora biti visok jer se iguana penje po drveću i većinu vremena provodi u krošnjama. Stoga u unutrašnjost terarija treba staviti debele bambusove grane ili platforme za odmaranje i sunčanje. Ukoliko u terarij stavljate bilje (nije neophodno) ono mora biti neotrovno i čvrsto, po mogućnosti plastično. Temperatura terarija mora varirati između 21 i 30°C, ali je važno da postoji razlika između dnevne i noćne temperature, i to za 10 - 15°C. Temperatura im je vrlo važna kako bi mogle probaviti hranu. Ukoliko je preniska, hrana počinje trunuti u probavnom traktu što dovodi do neugodnog mirisa u terariju, a oslabljuje imunitet iguane koja postaje neotporna na bolesti i infekcije. Vrlo je bitna i vlaga, a postižemo je svakodnevnim prskanjem terarija mlakom vodom. Uz neonsku rasvjetu koja osvjetljava cijeli terarij, potrebno je osigurati i posebnu reflektorsku svjetiljku s UV žaruljom za sunčanje guštera.

Kako sa mnom postupati?
Iguane su mirni i staloženi gušteri, ali ne vole previše fizičke kontakte. Ukoliko krenete s privikavanjem na dodir dok je iguana mlada, imate prilične šanse za uspjeh. Može ih se naučiti da Vam stoje na ruci, pa i da se odazivaju na svoje ime. Ukoliko je pažljivo promatrate, sama će Vam pokazati kuda se voli kretati, što voli jesti, gdje se voli sunčati, kakve dodire voli, koje su joj osobe zanimljive, a koji nisu. Ima dobro pamćenje i zapamti ukoliko joj se zamjerite. Možete je voditi u šetnju te na more, ali je držite uvijek na uzici.

Što rado jedem?
80% prehrane iguane čini povrće, 10% voće, a ostatak namirnice koje se povremeno daju. Preporuča se: zelje, radić, rikola, brokula, repa, tikvica, mrkva, krastavac, endivija, radič, banane, jabuke, lubenice, dinje, papaja, mango. Bilje se trga ili reže na komadiće, jer iguane ne mogu žvakati sirovo tvrdo povrće. Od ostalih namirnica povremeno se daju tvrdo kuhana jaja, tjestenina, kuhana riža, kruh, voćni jogurt. Vitaminsko-mineralni dodaci prehrani daju se 2 - 3 puta tjedno. Zdjelica sa svježom vodom mora biti uvijek u terariju, a u njoj će se iguana povremeno i okupati.

Održi me fit i zdravom
Glavni simptomi bolesti kod iguana su: spava cijelo vrijeme, natečeni ekstremiteti, ozljede ili otekline na tijelu, crvenilo ili otok u ustima, proljev, natečeni zglobovi.

Zdravlje
Iguana je zdrava kada:
- Nema naotečene ekstremitete
- Usta nisu otečena
- Nema drhtanja tijela
- Zglobovi nisu otečeni
- Koža je bez tamnih mrlja ili točaka
- Ima normalnu stolicu

Razmnožavanje
Iguane dosegnu spolnu zrelost s navršenih 18 mjeseci. Pare se obično u jesen, a nakon 8 tjedana ženka u iskopane rupe u zemlji izleže 28 - 40 jaja. Inkubacija traje 90 - 120 dana.

Volim li društvo?
Iguane nisu baš socijalna bića, ali ukoliko se pripitome i priviknu na svog vlasnika, sjediti će Vam na ruci i odazivati će se na ime. Iguana može biti i agresivna ukoliko smatra da je ugrožen njen teritorij te pogotovo u sezoni parenja.

Popis za kupovinu:
- informativni letak o zelenim iguanama
- adekvatan terarij
- zdjelica za hranu i vodu
- grijač

 
- osvjetljenje
- UV lampa
- ukrasno bilje
- vitamini i minerali
KALENDAR

<< 08/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


LOGO BLOGA

zivotinje koje wolimo


MOJI PRIJATELJI

VRAŽIĆANI CIJELOG SVIJETA
lost gipsy
strpavsi u kofer snove i ambicije...
blob
Iskreno Vaša
Ne znam ja tebe nikome da ispričam.
shizika
Svetica u pokušaju!
***---Tokio Hotel---***
♥samo najbolji umiru mladi♥
living in Bosnia
... by Tratinčica
Sva sreća je u nama,a mi je ne umijemo njegovati.
dijetenoci
Kud nisam guzonjin sin
Lovers on the sun.
F.C. Inter
Ne čitaj moj blog kad me ne bude...
Iskra - Fagulha
Loopa
U šupak kosmosa smo upali.
(Ł) S Obe Noge Stojim Cvrsto Na Oblacima .©.♫
Naopaka Bajka
Sanicki DANI
Old postcards of Bosnia
Čuješ tišinu? Prolazi vrijeme.
KaŽeŠ,pOsLiJe Si PaTiO...MeNi jE sRcE zAsTaLo...
oVaj je bLog sAmoo zA vozaceee
Club Cappy - Jelah
Slika i bijes
Sve obicno...
.Mogu da mi uzmu sve,ali ljubav prema tebi ne...
Zabava :D
BUNDESLIGA-BALKAN
MOZES LI ZAMISLITI ISTO
Ne volim januar.
hiphopculture
Bly...Bly...Bly
*Chinatown*
Germany National Soccer Team
Samo napravi distancu!
Barcelona Dream Team™
Vrhovni Štab
...Now it's time for you and me...
sяcε skιтηιcε , zgαzεησ ηεhσтιcε
ManchesterUnited
tattoo piercing
A to je ništa. I sve.
.Dijete u vremenu.
nesvjesna's
više...


MOJI LINKOVI
zmajic

BROJAČ POSJETA

16368